İkon Diş – Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

BAHÇEŞEHİR (+90) 544 694 64 40

HADIMKÖY (+90) 544 694 64 64

ORTOGNATİK CERRAHİ

Ağız ve dişlerinizdeki her sorunu tespit etmek ve tedavi sağlamak için en modern tedavi yöntemlerini ve teknolojik araçları kullanıyoruz.

Ortognatik cerrahi latince çenelerin düzeltilmesi denmektedir. Çenelerin büyüme ile birlikte doğal-ameliyatsız tedavileri ancak 6-12 yaşlarında yapılabildiğinden bu yaşı kaçıran bireylerde 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi yapılmaktadır. Ortognatik cerrahi tedavisinde ortodontist ve cerrah birlikte hareket etmektedir. 3 aşaması mevcuttur.

İmplantlar mevcut dişlerin yerlerini birebir doldurdukları için günümüz diş hekimliğinin en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Çünkü mevcut çene kemiğinin içine konulduğunda kemik ile tamamen birleşerek çok dayanıklı bir yapı haline gelmektedir. Bu dayanıklı yapının üzerine yerleştirilen porselen veya zirkonuyum yapıdaki dişlerle tam bir diş yapısını oluşturmaktadır. Üzeri sararmış ve aşınmış, kök yüzeyi ise iltihaplanmış mevcut dişe göre fonksiyon ve estetik olarak daha iyi bir çözüm sunmaktadır.

1. ORTODONTİK TEDAVİ AŞAMASI

Bu aşamada ortodontist dişlerin hepsini ideal hale getirerek cerrahi sırasında yamuk dişler nedeniyle çenelerin ideal hale getirilememesinin önüne geçilir. Tüm dişler düzeltildikten sonra ortodontist çenelerin ne kadar düzeltileceğini bilgisayar programları vasıtasıyla tomografi üzerinde inceler. Bu programlar vasıtasıyla hem çenelerin öne-geri –yana- aşağı-yukarı alma miktarları belirlenir, hem de buna göre ortognatik cerrahi rehber splinti 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla üretilir. Üretilen splintler cerrahi sırasında cerrah tarafından kullanılarak doğru bir cerrahi yapılması sağlanır.

2. ORTOGNATİK CERRAHİ AŞAMASI

Bu aşamada hasta yaklaşık olarak 3 saat süren bir cerrahi işlem geçirir. Genel anestezi altında yapılan bu işlemin ardından çenelerin ilişkisi düzeltimi cerrah tarafından sağlanır. Ortognatik cerrahi sonrasından şunlara dikkat edilmelidir:
İlk 3 gün boyunca şiddetli ağrı, yutkunma zorluğu ve konuşma güçlüğü olur, ancak cerrah tarafından verilen ilaç kullanımıyla bunların tümü 1 hafta sonra geçmektedir.
Çenelerin ideal olarak kaynaması için ortognatik cerrahi splinti lastikler vasıtasıyla takılmalıdır. Splint ilk hafta hiç çıkarılmadan takılırken, ilerleyen dönemlerde çok az takılmaktadır. Bunun kararı 1 hafta sonra ortodontiste gidildiğinde netleştirilir
Beslenme ilk günlerde sadece sıvı ve mama iken, 1 haftanın ardından yumuşak gıdalar ve son olarak 4 hafta sonra birçok besin olarak devam etmektedir.

3. ORTOGNATİK CERRAHİ SONRASI

Bu aşamada çeneler düzeltildikten sonra dişler arasında boşluklar veya düzensizlik kalmış olabilir. Temassızlık veya boşluklar dişler arasında lastikler kullanılarak veya tel bükümleri yapılarak düzeltildikten sonra tedavi sonlandırılır.

İkon Diş ile Bağlantıda Kalın

Copyright © LirikMedia 2023 All Right Reserved.