Düzenli ve doğru diş̧ fırçalamak ortodontik tedavi sırasında çok önemlidir. Çünkü braket ve tellerin girintili alanlarına besin ve mikroorganizmalar daha kolayca tutunarak dişlerin kalıcı olarak zarar görmesine sebebiyet verebilir. Bu kalıcı zararlar(dişlerde renk değişiklikleri, diş̧ eti problemleri ve çürük oluşumu) özellikle ön dişlerde olduğunda estetik amaçla yapılan ortodontik tedavinin tüm amacına zarar verebilir.
Bunun yanı sıra, fırçalama eksikliği nedeniyle tel ve braketler arasında oluşan diş̧ taşları diş̧ hareketini zorlaştırarak tedavi süresini uzatabilir.
Aşağıda anlatıldığı gibi braket ve teller varken diş̧ fırçalamak normal diş̧ fırçalamasından daha uğraştırıcıdır. Ancak hem dişlerinizin kalıcı hasar görmemesi hem de ortodontik tedavinizin uzamaması için dişlerinizi tedaviniz boyunca düzenli olarak fırçalamalısınız.
Diş fırçaları:
Normal diş fırçası:
Kullanılan diş fırçası braketlerin altına doğru eğilip bükülerek girebilecek kadar yumuşak ancak aynı zamanda dişlerin yüzeylerinden bakteri plağını kaldırabilecek kadar sert olmalıdır. Bunun için yumuşak veya çok kıllı orta sertlikte fırça idealdir. Aynı zamanda fırça başının küçük olması ve yanlarında bakteri plağının birikmesine neden olan plastik çıkıntıların olmaması önerilir. En az 6 ayda bir kere fırçanın kesinlikle değiştirilmesi gerekmektedir.
Ara yüz fırçası:
Her iki braket arasının ve tel ile braket arasının temizlenmesi için 0.6mm veya 0.7mmlik ara yüz fırçası yeterli olmaktadır. Ayda bir kere ara yüz fırçasının değiştirilmesi gerekmektedir.
Ortodontik diş fırçalama tekniği:
- Öncelikle sağ veya sol dişlerin en arka ön yüzeyinden başlanır. Her dişte 6 tur yuvarlak hareket yapılarak en arka dişten en ön dişe doğru gelinerek dişlerin ön yüzeyleri temizlenir. Sağ ve sol taraf ön tarafta birleştirilir.
- Dişlerin dişeti kısımlarının temizlenmesi için fırça diş eti ile braket arasına sokularak, yine en arka dişten öne doğru gelinerek hem sağ sol ön yüzeyler temizlenir.
- Dişlerin iç kısımları da aynı teknik ile yani her dişte 6 tur yuvarlama hareketi ile temizlenir.
- En son olarak dişlerin üst kısımları 6 tur yuvarlak hareket yapılarak temizlenir.
Arayüz fırçası ise braketlerin yanlarına, üst ve alt kısımlarına temas ettirilerek braketlerin etrafı temizlenir.