İkon Diş – Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

BAHÇEŞEHİR (+90) 544 694 64 40

HADIMKÖY (+90) 544 694 64 64

KİST TEDAVİLERİ

Ağız ve dişlerinizdeki her sorunu tespit etmek ve tedavi sağlamak için en modern tedavi yöntemlerini ve teknolojik araçları kullanıyoruz.

Çene kistleri vücudun başka bölgelerinde olduğu gibi oluşabilmektedir. Çene kistleri genellikle belirti vermezler veya iltihap ile kendini gösterir. Bu nedenle genellikle başka bir şikâyetle gelen hastanın tedavisi için alınan radyografilerde fark edilir. Sebepleri arasında: yanlış/eksik yapılmış diş tedavileri, diş köküyle ilişkili travma, çürük ve genetik faktörler yer almaktadır. Kistin erken dönemde tespit edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Aksi halde durumda ilgili diş kaybedilebilir veya kist başka dokulara yayılarak çene kemiği ve ilgili dokulara hasar verebilir.

ÇENE KİSTLERİ NASIL BELİRTİLER GÖSTERİR?

Çenede görülen kistler genellikle belirti vermeden ilerler. Ancak bazıları kendini ilgili alanda şişlik, ödem ve dokunulduğunda hassasiyet/ağrı olarak gösterir. Alt çenede veya yanak bölgesinde bulunan kistlerde ise yumuşak dokularda ve alt dudakta uyuşma-hissizlik olarak kendini gösterebilir.

ÇENE KİSTLERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İlk olarak ve en önemli olarak çene kistinin oluşmasına neden olan temel sebep elimine edilmeli veya kontrol altına alınmalıdır. Bunun ardından hastanın durumuna ve kistin türü ve özelliklerine göre kişiye özgü bir tedavi planlaması yapılır.

DİŞLERDEN KAYNAKLANAN ÇENE KİSTLERİNİN TEDAVİ PROSEDÜRÜ

Bu tür çene kistlerinde öncellikle dişin durumu incelenir. Eğer ilgili diş kist tedavi sırasında çekilmeyecek ise öncellikle ilgili dişe kök-kanal tedavisi yapılmamışsa kök-kanal tedavisi yapılır. Ardından kistin boyutlarının azalması ile birlikte iyileşme 3-6 ay aralıklarla alınan radyografik görüntüler ile takip edilir. Ancak bu işlemlerin ardından hala yeterli bir iyileşme gözlenmez ise ilgili dişin kökün uç kısmıyla birlikte kist tamamen cerrahi müdahale ile alınır.
Eğer ilgili tedavi edilmeyecek kadar çürük, kırık veya aşırı işlem görmüş diş ise ilgili diş çekildikten hemen sonra çekim alanındaki boşluktan kist özel aletler ile temizlenir. 3 ay, 6 ay radyografik kontrollerin ardından halen bir çene kisti gözlemlenirse ikinci bir operasyon gerekebilir.

DİŞLERDEN KAYNAKLANMAYAN KİSTLERDE TEDAVİ PROSEDÜRÜ

Öncelikle çene kistinin bulunduğu alandaki anatomik oluşumlar incelenir. Ardından cerrahi prosedür belirlenir. 3 boyutlu radyografik görüntülerin yardımıyla çevre dokulara en az müdahale ile hiçbir kist dokusu kalmayacak şekilde cerrahi müdahale yapılır.
Çene kist operasyonlarının tümü lokal anestezi ile yapılabilmektedir. İşlem sonrası yazılan reçetedeki tüm ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Çene kistleri çok düşük de olsa tekrarlayabilen oluşumlar olduğundan düzenli olarak radyografi alınarak takip edilmelidir.

ÇENE KİSTLERİNİN TEDAVİLERİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kist oluşumları vücudun her yerinde olduğu gibi ilerlerse ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Yüz bölgesindeki şişlik ve uyuşmalar hem estetik hem de sosyal hayatı kötü anlamda etkileyecek bir probleme dönüşebilir. Kistin çene kemiğinde boyutu ve agresifliği nedeniyle çene kemiği kaybedilebilir ve zayıflayan çene kemiği kırılabilir. Bunun yanı sıra iyi huylu olup kolaylıkla tedavi edilebilecek bir kist zaman geçmesi nedeniyle vücudun birçok yerine yayılabilen kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Bu nedenle çene kistleri hemen tedavi edilmeli ve tedaviden sonra uzun süreli takip edilmelidir.

İkon Diş ile Bağlantıda Kalın

Copyright © LirikMedia 2023 All Right Reserved.