İkon Diş – Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

BAHÇEŞEHİR (+90) 544 694 64 40

HADIMKÖY (+90) 544 694 64 64

DUDAK-DAMAK YARIĞI TEDAVİLERİ

Ağız ve dişlerinizdeki her sorunu tespit etmek ve tedavi sağlamak için en modern tedavi yöntemlerini ve teknolojik araçları kullanıyoruz.

Dudak damak yarıkları popülasyonda yaklaşık olarak 10.000/1 görülen genetik bir rahatsızlıktır. Akraba evliliklerinde görülme sıklığı daha da artmaktadır. Her ne kadar dudak-damak yarıkları denilse de sadece dudak, sadece damak yarıkları da görülmektedir. Dudak damak yarığının tedavisinde erken müdahale çok önemlidir. Bir ekip çalışması olan bu tedavilerde ortodonti uzmanının yeri çok önemlidir. Çünkü hem bebeklik döneminde cerrahi öncesi hazırlığı yapar hem de ağız ve diş yapısının dengeli olması için 18 yaşına kadar dudak-damak yarıklı bireylerin diş ve iskelet yapılarını düzenlerler.

İmplantlar mevcut dişlerin yerlerini birebir doldurdukları için günümüz diş hekimliğinin en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Çünkü mevcut çene kemiğinin içine konulduğunda kemik ile tamamen birleşerek çok dayanıklı bir yapı haline gelmektedir. Bu dayanıklı yapının üzerine yerleştirilen porselen veya zirkonuyum yapıdaki dişlerle tam bir diş yapısını oluşturmaktadır. Üzeri sararmış ve aşınmış, kök yüzeyi ise iltihaplanmış mevcut dişe göre fonksiyon ve estetik olarak daha iyi bir çözüm sunmaktadır.

BEBEKLİK (0-3 AY) DÖNEMİ TEDAVİLERİ:

Tam dudak damak yarıkları tedavisi:
Eğer yarık dudaktan damağa kadar tek veya çift taraflı uzanıyorsa bu bölgedeki burun ve çene kemiği yapıları çöker. Bu çökmüş yapılara bir de burnun geride konumu eklenirse estetik olarak kötü bir görünüm oluşur.
Estetik görüntünün dışında bebek düzgün yemek yiyemez. Çünkü bu yarıkların içerisine sıvı ve katı yemek artıkları kaçarak soluk borusuna etki edip öksürük yaratır. Hatta yiyeceklerin bebeklerin soluk borusuna kaçarak tıkanmasına sebep olarak ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
Bu sebeplerle aileler hemen cerrahi tedaviyle yarıklarının kapatılmasını ister. Ancak hemen cerrahi yapmak yanlış birçok durum oluşmasına sebebiyet verir. Çünkü yarıkların hemen kapatılması mevcut çökük dokuların kabullenilmesi anlamına gelmekte, ileride geri dönüşü olmayan yüz asimetrileri yaratmaktadır.
Bu nedenle ilk 2 ay ortodontist kontrolünde bu yapılarının şekillendirilmesi gerekir. Bu şekillendirmeye “nazoalveolar şekillendirme” adı verilmektedir.

Nazoalveolar şekillendirme
Nazolveolar şekillendirmede bebekten ölçü alınarak nazolveolar şekillendirme apareyi yapılır. Beslenme apareyi görevi yerine getirerek damağın tüm açıklıklarını kapattığı için bebeğin beslenme sırasında yemeğin soluk borusuna kaçmasını engeller. Apareyin diğer avantajları ise:
Burun çıkıntısı sayesinde burnun düzeltilmesini yukarı kaldırılmasını sağlar
Üst damak yapısını şekillendirerek ilerideki çene bozukluklarını minimize eder.
Dudak yapılarını bandlar ve lastik vasıtasıyla şekillendirerek ameliyat sonrası dudakta oluşabilecek skar (yara izi) ve asimetri problemlerini minimize eder.
Cerrahın ameliyat sırasındaki işini kolaylaştırır.
Çift taraflı yarıklardaki premaksillanın öne doğru fırlamasını düzelterek dişlerin daha sağlıklı çıkmasını sağlar.
Nazolveolar şekillendirme prosedürü hem zaman hem psikoloji bakımından zor bir süreçtir. Çünkü bebeğin en zor döneminde (sürekli ağlayan, kusan, kafasını kaçıran bebekte) bu işlemleri yapmak ortodontist ve aile için çok zordur. Aynı zamanda ailenin verilen apareyi sürekli bebeğe taktırması ve ortodontist tarafından verilen lastik ve bandları kullanması çok önemlidir. Aksi halde tedavi başarısız olmaktadır. 3 ay sonunda yeteri kadar şekillendirme yapıldığında ameliyat yapılarak işlem başarıyla sonuçlandırılır. Bebeğin her 6 ayda bir düzenli kontrole gelmesi çok önemlidir.
Nazolveolar şekillendirme apareyi beslenme plağı apareyden farklıdır. Nazoalveolar şekillendirme apareyinde kemik yapıları şekillendirilip genişletilirken beslenme plağında bu mümkün olmayıp sadece hastanın yemek yemesi sağlanır.
Sadece damak yarığı tedavileri:
Sadece damak yarığında bebeğin yine soluk borusuna besin kaçabilmektedir. Eski yöntemlerde beslenme plağı yapılması önerilse de artık güncel konjonktürde tavsiye edilmemektedir. Çünkü beslenme plakları sabit yapılar oldukların çene yapılarının gelişimini kısıtlarlar. Bunun yerine beslenme sırasında ortodontist tarafından şunlar önerilir:
Dik pozisyonda annenin göğsüne konularak beslenme yaptırılması
Uzun uçlu özel biberonlar alınarak bunlarla bebeğin beslenmesi sağlanması
Taneli yiyeceklerden uzak durulması
Bunun dışında damak yarıklarında yapılması gereken bir şey veya yapılması gereken bir aparey yoktur.

ÇOCUKLUK DÖNEMİ (8-10 YAŞ) TEDAVİLERİ

Dudak damak yarıklı bireylerde bu yaşlarda daimi dişlerin bir kısmı çıkmıştır. Bu daimi dişlerin olması sabit veya hareketli aparey yapılması için önemlidir. Aksi takdirde apareylerin tutuculuğu sağlanamaz.
Bu dönemde üst çene yani maksillanın gelişimine bakılır. Dudak damak yarıklı bireylerde genellikle maksilla ya yatay yönde ya da ön-arka yönde normalden sapmış olabilir. Bunun için maksillada şu tedaviler uygulanabilir:
Yüz maskesi ve üst çene genişletme tedavileri:
Bu tedavide amaç maksillanın öne alınmasıdır. Hastaların bu yaşlarda tedavi edilmesinin sebebi maksillanın gelişimin devam ettiği en son yaşladır. Bu yaşların ardından maksilla diğer arka kafa kemikleriyle tamamen kaynaşarak hareket ettirilmesi çok zorlaşır. Bir diğer nedeni ise daimi dişlerin bir kısmının çıkması ve yüz maskesi ağız içi apareyine tutuculuk ve stabilite sağlamasıdır.
Bu tedavide yüz maskesi ve kancalı hyrax olmak 2 aparey vardır. Ağız içi hyrax apareyi ağız içindeki dişlere özel yapıştırıcılarla yapıştırılarak sabitlenir. Bunun ortasındaki vida hekimin kararına göre 2-4 hafta boyunca açtırılarak üst çene genişletilmesi sağlanır. Ardından bu apareyin ağız içi kancalarından yüze takılan yüz maskenin kancalarına lastikler asılır. Bu lastikler esnekliği ve eski halini geri alma özellikleri sayesinde maksillayı öne doğru çeker. Bu sayede maksillanın öne doğru büyümesi sağlanmış olur.
Yüz maskesinden ağız içi apareye takılan bu lastikler ilk başlarda çocuğu görsel ve konfor açısından rahatsız etse de zaman içerisinde çocuk tarafından çok hızlı (1 hafta içerisinde) uyum sağlanır. Lastiklerin düzenli olarak her gün takılması ve esnekliklerini 1 gün içerisinde kaybettiklerinden paketten yenisiyle her gün değiştirilmesi çok önemlidir. Aylık veya haftalık kontrollerin ardından yeterli düzeltme sağlandıktan sonra sabit tellere geçilebilir. Bu işlemlerin ardından dudak damak yarıklı çocuğun ilerideki ameliyat sayısı sıfıra inebilir.
Bu yaşlardaki düzeltmenin ardından kemik boşlukları plastik cerrahlar tarafından doldurulup nihai iskeletsel sonuç elde edilir.
Bu nedenle nazoalveolar şekillendirme ile başlayan iskeletsel tedavi bu tedavi ile sonuçlandırılıp tekrar cerrahi yapılması çok daha güzel sonuçlar vermektedir.

ERGENLİK (12-14 YAŞ) DÖNEMİ TEDAVİLERİ

Dudak damak yarıklı hastalarda yarık hattının bulunduğu yerde dişler ya hiç yoktur ya da ciddi çapraşıklığa sahiptir. Aynı zamanda çene bozukluklarının dişlere yansımasında dolayı dişlerde çapraşıklıklar görülebilir. Bu nedenle bu dişlerin düzeltilmesi ve estetik görünümün tekrar sağlanması için sabit aygıtlar ile dişler düzeltilmelidir.

ERİŞKİNLİK (18 YAŞ VE ÜSTÜ) DÖNEMİ TEDAVİLERİ

Bu dönemde ortodontistler tarafından yapılan tedaviler genellikle çene gelişimin tamamlanmasının ardından yapılan ortognatik cerrahi hazırlığı tedavileridir. Çenelerde tüm ortodontik tedavi aygıtları kullanılsa da hala iskeletsel problem kalabilir. Veya hiç bebeklik-çocukluk döneminde iskeletsel tedavileri görülmezse ortognatik cerrahi ile kemik yapıların düzeltilmesi gerekir. Ortognatik cerrahi hazırlığı için tüm dişlerin düzenlenmesi ve çenelerin öne alınma miktarını gösteren cerrahi splintlerinin yapılması gerekir. Bunların tümü ortodontist tarafından yapılan işlemlerdir. Cerrahi splinltlere göre cerrah ameliyatı yapılarak çene yapıları düzeltir. Ameliyat sonrası bir süre daha ortodontik tedavi yapıldıktan sonra çene ilişkileri tamamen düzeltilmiş olur.

İkon Diş ile Bağlantıda Kalın

Copyright © LirikMedia 2023 All Right Reserved.