DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING)
Ağız ve dişlerinizdeki her sorunu tespit etmek ve tedavi sağlamak için en modern tedavi yöntemlerini ve teknolojik araçları kullanıyoruz.
Dişler yaşa, renklendirici yiyecek ve içeceklere, bazı ilaçlara ve sigara kullanımına bağlı olarak kalıcı olarak sararmaktadır. Bununla birlikte bireylerde saç rengi gibi genetik olarak kodlanmış sarı renkli diş olabilir. Bu durumlarda dişin rengi bazı beyazlatıcı ajanlarla açılabilmektedir. Bu ajanların tümü FDI (Dünya Dişhekimleri Birliği) onaylı olup kesinlikle herhangi bir sağlık riski tescil etmemektedir. Ancak diş renginin beyazlaması kişiden kişiye değişmekte olup standardizasyonu mümkün değildir.
İmplantlar mevcut dişlerin yerlerini birebir doldurdukları için günümüz diş hekimliğinin en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Çünkü mevcut çene kemiğinin içine konulduğunda kemik ile tamamen birleşerek çok dayanıklı bir yapı haline gelmektedir. Bu dayanıklı yapının üzerine yerleştirilen porselen veya zirkonuyum yapıdaki dişlerle tam bir diş yapısını oluşturmaktadır. Üzeri sararmış ve aşınmış, kök yüzeyi ise iltihaplanmış mevcut dişe göre fonksiyon ve estetik olarak daha iyi bir çözüm sunmaktadır.
DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
2 beyazlatma türü mevcuttur. Biri tüm işlemlerinin klinikte yapıldığı ofis tipi, diğeri ise hastaya verilen plaklar vasıtasıyla yapılan ev tipi beyazlatmadır. Her iki prosedürün de farklı aşamaları mevcuttur.
Ofis tipi ve ev tipi olmak üzere ikiye ayrılan beyazlatma yöntemleri farklı aşamalar içermektedir.
Ofis Tipi Beyazlatma:
Bu beyazlatma türünde tüm işlemler klinikte uygulanır. Yaklaşık olarak 20-40 dk süre sonrasında dişlerin beyazlaması gözle görülür şekilde oluşur. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.
Ev Tipi Beyazlatma:
Hasta kendisine hekim tarafından verilen plakların içine beyazlatma ajanı koyarak gece boyunca kullanır. Beyazlatma süresi ofis tipine göre çok daha uzun sürmektedir. Çünkü hekim tarafından ayarlanan beyazlatma ajanı miktarının daha düşük konsantrasyondadır. Bu da tedavi süresini uzatmaktadır.
BEYAZLATMA UYGULAMASI NASILDIR?
İlk olarak var ise diş üzerindeki, bakteri plağı, diş taşı ve lekeler uzaklaştırılır. Ardında özel ekartörlerle dudak yanak ve dil uzaklaştırılıp hem bu dokuların zarar görmesi engellenir hem de rahat çalışma alanı sağlanır. Ayrıca dişetinin hasar görmemesi için dişeti üzeri özel jellerle kapatılır.
Bu işlemlerin ardından diş üzerlerine dikkatli bir şekilde beyazlama ajanı sürülerek ışık kaynağı uygulanır. Özel mavi ışık uygulaması beyazlatma ajanını aktive eder. 20 dk süren bu uygulamanın ardından yeterli olmaz ise hemen bir seans daha ya da 1 hafta sonra tekrar beyazlatma işlemi tekrarlanır.
BEYAZLATMA SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
• Beyazlatma işlemi ardından görülen hassasiyet veya dişlerde sızı birkaç gün içerisinde geçmektedir. Ancak istenilirse ağrı kesici kullanılabilir.
• Hassasiyetin artmaması için özellikle 1-2 gün çok sıcak-çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
• Renklendirici ve yapışkan özelliği fazla olan tüm yiyecek ve içeceklerden en az 1 hafta uzak durulmalıdır. En yaygın yiyecek ve içecekler ise; sigara, çay, kahve, karamel, çikolata, salça içeren yemekler, kırmızı şarap, vişne-kiraz ve safrandır.
• Beyazlatma sonrası diş fırçalama daha önemli hale gelmektedir. En önemlisi gece yatmadan önce olmak üzere her öğün sonrası dişler fırçalanmalıdır. Beyazlatma özelliği olan diş macunları kullanılması tavsiye edilir.
• En az 6 ay boyunca kahve, çay ve sigara kullanmayan ve düzenli olarak dişlerini fırçalayan bireylerde beyazlatma daha kalıcı olmaktadır. Aksi durumda beyazlatma etkisi sınırlı olmakta veya eski rengine geri dönebilmektedir. Geri dönen bireylerde 6 ayda bir beyazlatma yaptırmak diş beyazlığı kalıcılığını artırmaktadır.
BEYAZLATMA DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?
Doğru ajanlar ve doğru hekimler tarafından yeterli süre uygulanan beyazlatma işlemi dişlere herhangi bir zarar vermez. Çünkü uygulanan alan dişetinin altı ve dişlerin en güçlü olduğu mine ve dentin tabakasıdır. Dişeti hasar görüp çekilmiş veya mine yüzeyi farklı nedenlerle aşınmış (abrazyon, erozyon) dişlerde ise ilgili alanlar korunarak beyazlatma işlemi yapılır. Beyazlatma sonrası 24 saat boyunca dişeti veya diş hassasiyeti varlığı olabilir. Bununla birlikte bu durum geçici olup endişelenilmesi gerekmektedir.
İkon Diş ile Bağlantıda Kalın
Hızlı Linkler
Copyright © LirikMedia 2023 All Right Reserved.